fallback

ЕЦБ може да наводни пазара с кеш заради германските ДЦК

Централната банка ще трябва почти да удвои своята свръхликвидност до над 3 трлн. евро, за да поддържа доходността на германските ДЦК на рекордно ниското ѝ ниво

14:00 | 20.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да се наложи да наводни икономиката с рекордно количество пари в брой, за да отговори на инвеститорските очаквания за доходността по германските държавни ценни книжа.

Много държавни облигации на страни в еврозоната поскъпнаха до едни от най-големите си върхове за годината във вторник, след като доходността спадна до рекордно ниски стойности. Причина за това стана намека на управителя на ЕЦБ Марио Драги, че е възможно да бъдет предприети нови мерки за стимулиране на икономиката в опит да се подпомогне на инфлацията.

Тази намеса обаче ще дойде на определена цена. Централната банка ще трябва почти да удвои своята свръхликвидност до над 3 трлн. евро, за да поддържа доходността на германските ДЦК на рекордно ниското ѝ ниво от тази седмица от -0,328%. Това прогнозират от BNP Paribas, цитирани от Bloomberg.

ЕЦБ ще трябва да увеличи свръхликвидността с 1,4 трлн. евро, което може да постигне като поднови покупката на активи за над 55 млрд. евро на месец в рамките на две години, посочва стратегът Ерик Ойноян. За да постигне това, ЕЦБ трябва да увеличи тавана за покупка на индивидуални облигации, който националните централни банки могат да купуват, до 50% от 38% (процент от дълга на всяка държава - бел. ред.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
fallback